Anteckningsblock kan användas till en rad olika ändamål och utformningen på anteckningsblocket varierar därefter. Man kan använda ett anteckningsblock för att skriva noteringar i skolan, ta mötesanteckningar, skriva budget eller “to do lists”. Ett anteckningsblock kan också användas för olika projekt och då blir behovet ett helt annat för att matcha projektets olika delar.

Dels kan behovet av storleken på blocket variera. Kanske man behöver ha ett litet och smidigt anteckningsblock som passar i fickan och som är lätt att plocka upp var som helst för att skriva en snabb telefonanteckning. Eller så behöver man ett tjockt anteckningsblock i storlek av ett A4 som ska räcka genom ett helt projekt och därför måste rymma många sidor. Ska man istället ha anteckningsblock till en specifik mässa eller konferens så kanske det räcker med block som inte rymmer så många sidor då det kanske inte är så troligt att blocket kommer att användas till något annat efter att mässan eller konferensen är slut.

Innan man gör en beställning av anteckningsblock är det därför en god idé att göra en grundlig analys av vilket behov som finns och som ska fyllas. Analysen bör svara på frågor som när anteckningsblocken ska användas, vem det är som ska använda dem och vad dem ska användas till. När man har svar på dessa frågor kan man kontakta sin leverantör för att då få hjälp med vilka anteckningsblock som passar behovet som finns. Leverantören kan då ge förslag på vilken storlek av anteckningsblock som är lämpligt, vad för typ av sidor blocket ska innehålla samt hur många sidor det ska finnas. Vidare kan leverantören ge förslag på hur anteckningsblocken ska designas och vad blocken ska vara försedda med för typ av pärm.

Det finns många varianter av block och de olika varianterna har olika användningsområden. För att man ska få störst nytta av sina anteckningsblock är det därför klokt att ta hjälp av sin leverantör.