Innan man beställer anteckningsblock så bör man göra en analys av vilket behov som finns. En analys som bör besvara frågor som vad anteckningsblocket ska användas till, så att man vet hur många sidor som behövs och hur sidorna ska se ut. Beroende på vad anteckningsblocket ska användas till så kanske man behöver ha blanka sidor, linjerade sidor eller rutade sidor i sitt anteckningsblock. Analysen bör också besvara när anteckningsblocket är tänkt att användas. Ska det användas dagligen eller vid ett tillfälligt evenemang? Till sist bör analysen besvara vem det är som ska använda anteckningsblocket. Är det personalen, samarbetspartners eller kunder?

Beroende på vem det är som ska använda blocken och till vad dom ska användas så kan det också variera vilken kvalitet som man behöver ha. Ska blocken användas av kunder på en mässa så kan man köpa block med färre sidor och som är av billigare kvalitet då kravet på att blocket ska hålla en längre tid är lägre.

Om man istället ska köpa block som ska användas kontinuerligt av personalen så är det värt att köpa lite dyrare block som innehåller fler sidor, tjockare och hårdare pärmar och med högre kvalitet. Här är kravet högre på att blocket ska hålla under flera månader, kanske ett helt år, och ska tåla ett visst slitage. Vissa ur personalen kanske reser mycket och blocket kommer att ligga i väskan, tas upp och ner, skrivas i och bläddras i. Då måste det vara ett block av bra kvalitet så att inte blocket blir nött och slitet fort, något som man inte vill visa upp vid eventuella kundbesök.

Genom behovsanalysen får man reda på vilken typ av block som man behöver och det är också värt att ta en extra funderare på vilken kvalitet som behövs och framförallt inte vara rädd för att lägga några extra kronor på anteckningsblock som håller längre.